Перейти до основного вмісту

Правильна експлуатація двигуна з турбіною


Турбокомпресор - це доволі тонкий та чутливий механізм. Бруд, різкі зміни температури, динамічні перевантаження й хімічний вплив, викликані несправностями інших систем двигуна - це все впливає на роботу турбокомпресора. Ресурс турбокомпресора може досягати 500 тис. км і більше, за умови коректної роботи двигуна, при додержанні інтервалів сервісного обслуговування, використанні рекомендованих виробником матеріалів. Ці вже відомі правила залишилось тільки виконувати і все буде гаразд з Вашим двигуном і турбіною. Про що йдеться?

1. Використовувати моторні оливи, рекомендовані заводом-виробником для двигунів з турбонаддувом. Незалежно від  пробігу машини з турбіною не слід економити на оливі, це примарна економія, яка часто обертається вартісним ремонтом.
2. Інтервал заміни прописаний у регламенті конкретно для кожного типу двигуна. Краще не перевищувати 10 тис. км, враховуючи що олива зношується швидше за рахунок турбіни, ротор якої обертається зі швидкістю до 250 тис. об/хв, і олива тут змащує підшипники турбіни, а також охолоджує середній корпус.
3. Разом із заміною оливи треба міняти фільтри: масляний та повітряний. Абразивні частинки в оливі підвищують швидкість зношування вала ротора і втулок турбокомпресора, в результаті виникає люфт ротора, дисбаланс, що призводить до виходу з ладу турбокомпресора. Брудний повітряний фільтр підвищує осьове навантаження на ротор, підвищує ймовірність витоку масла у компресор. Експлуатація турбованого двигуна без повітряного фільтра, з порваними патрубками повітря, їх негерметичними з'єднаннями призводить до потрапляння сторонніх предметів, абразиву, які руйнують колесо компресора ротора.
4. Не давати оберти не прогрітому двигунові вище 2500 об/хв, особливо у холодний час року. Пам'ятайте - 90% зносу двигуна відбувається у перші хвилини після запуску.
5. Не глушити двигун одразу після активного руху. Нехтування цією рекомендацією різко підвищує зношування вала ротора, який обертається за інерцією без тиску масла. З цієї причини сучасні протиугінні сигналізації обладнані турботаймером.
6. Обслуговування автомобіля довіряйте професіоналам. Особливо, коли мова йде про складні сучасні системи, до яких без сумніву належить турбокомпресор. І якщо так сталося, що турбіна вийшла з ладу - це ще не привід здавати її на металобрухт. Ми з радістю допоможемо Вам в ремонті турбокомпресора.